Wat is coaching?

Coaching is een vorm van begeleiding waarbij jij als coachee werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ik als psycholoog en coach ondersteun jou in dit proces, wat is gebaseerd op een gelijkwaardige 1 op 1 relatie. Voorafgaand aan het traject bepaal jij aan welke doelen je wilt werken. Wat wil je graag bereiken, ontwikkelen of veranderen? Als coachee krijg je tijdens het proces nieuwe inzichten door te reflecteren op eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Hierdoor kun je zelf je eigen mogelijkheden uitbreiden, je doelen behalen of problemen effectiever aanpakken. Zowel coach en de coachee nemen beiden verantwoordelijkheid en zetten zich in het optimale uit het traject te halen. Om jouw doelen te kunnen bereiken voeren wij gestructureerde gesprekken waarin ik als coach gebruik maak van passende tools, professionele methoden en mijn Toegepaste Psychologie kennis en achtergrond.

Kijk voor meer informatie op mijn blog: Wat is coaching en voor wie is het?

Expertisegebieden

Assertiviteit

Zingeving

Persoonlijke effectiviteit

Rouw & verlies

Omgaan met stress

Sexualiteit & intimiteit

Werkwijze

Intake gesprek

Je neemt contact met mij op voor een vrijblijvend intake gesprek van 60 min. We maken kennis met elkaar en bespreken jouw persoonlijke situatie. Wat zou je willen ontwikkelen?

Of waar ben je tegenaan gelopen? Wat wil je bereiken?

Ik leg uit wat ik jou te bieden heb en we bespreken de wensen en verwachtingen t.a.v. jouw coachtraject.

Sessies

We beginnen het coachtraject en werken aan jouw persoonlijke doel(en). De sessies vinden plaats in mijn praktijk, online, in de natuur of op het werk. 

Om het optimale uit jouw coachtraject te halen kun je tussen de sessies door aan de slag gaan met oefenopdrachten. Oefenen hoort erbij, een gedragsverandering doorvoeren kost tenslotte tijd. Jouw ervaringen en vorderingen bespreken we in de volgende sessie.

Afsluiting

Tijdens de laatste sessie blikken we terug op jouw traject. 

Waar ben je begonnen? Waar sta je nu? Wat heeft het je opgeleverd? Hoe heb je onze samenwerking ervaren?

We kijken ook naar de toekomst: Hoe veranker je jouw ontwikkelingen in je dagelijkse leven? En hoe hou je deze veranderingen vast?

Veelgestelde vragen

Iedereen van 18 jaar en ouder is van harte welkom in mijn praktijk. Ongeacht geloof, gender, afkomst, gezondheid, opleidings- of culturele achtergrond, seksuele voorkeur. Ik voer graag een inclusieve praktijk waarin iedereen zichzelf kan zijn. 

Met heel veel onderwerpen die in jouw leven belangrijk zijn kun je in mijn praktijk terecht.  

Klik op de expertise gebieden knoppen voor meer uitleg

De termen coaching, counseling en therapie lijken voor veel mensen op elkaar en worden ook vaak door elkaar heen gebruikt. Toch is er wel degelijk een verschil. Het zijn verschillende wegen die je kunt kiezen, die van invloed zijn op je wil bereiken, veranderen of verwerken. Wat past het best bij jou? Dit is belangrijk om vooraf voor jezelf in kaart te brengen. Lees hierover verder.

Coaching verheldert, creëert overzicht, zet je aan tot actie en persoonlijke groei. Door coaching kun je zelf je eigen mogelijkheden uitbreiden, je doelen behalen of problemen effectiever aanpakken. Hierdoor zit je fijner en met meer zelfvertrouwen in je vel wat jouw geluk en kwaliteit van leven kan verhogen. Dus waar wacht je op?

Jazeker. Coaching van uw werknemers kan hun werkprestaties en werkgeluk verhogen, uitval voorkomen en verzuim verminderen. Daarnaast kan het faciliteren van coaching u een aantrekkelijke werkgever maken die investeert in de ontwikkeling van zijn medewerkers. Dit kan medewerkers aan je organisatie binden in deze krappe arbeidsmarkt. 

Als ondernemer of officieel geregistreerde ZZP’er is de btw (21%) van een zakelijk coachtraject aftrekbaar van de belasting. Mogelijk komen ook de kosten van het hele coachtraject in aanmerking voor belastingaftrek via de post ondernemerskosten. Voorwaarden hiervoor kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Het intake gesprek duurt 60 min. Een coachsessie duurt ook 60 minuten.

Een coachtraject bestaat meestal uit 5 tot 12 sessies, welke iedere week, twee tot vier weken zal plaatsvinden.

Dit hangt af van jouw persoonlijke wensen, doelen en ontwikkelproces.

Die mogelijkheid is er uiteraard ook. Heb je behoefte aan een losse coachsessie om je verhaal te delen, om van gedachten te wisselen of simpelweg aan een luisterend oor? Neem gerust contact op om een afspraak te plannen.

Na het intakegesprek sluiten we een coachovereenkomst af waarin de afspraken staan die we gemaakt hebben over jouw coachtraject. Denk hierbij aan de doelen die je heb opgesteld, wederzijdse verwachtingen, het aantal sessies, kosten, werkwijze etc. Deze overeenkomst zullen wij beiden ondertekenen en krijg jij een kopie van opgestuurd.

Omdat ik lid ben van De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) kan ik in jouw coachtraject gebruik maken van de Coaching Monitor. Dit is een online evaluatie instrument. Doordat je tijdens het traject op meerdere momenten vragenlijsten invult ontstaat er inzicht in de kwaliteit, voortgang en opbrengst van jouw coachtraject. Dit wordt tevens inzichtelijk gemaakt in een persoonlijk rapport, wat jij maar ook ik als coach kan inzien. Hierdoor kunnen wij samen de voortgang van jouw traject monitoren en zo nodig tijdig bijsturen. Ook voor werkgevers die coaching voor hun medewerker bekostigen kan het prettig zijn om te weten dat het traject professioneel en effectief wordt gemonitord. De inhoud van de sessies blijft tussen ons.

In het intake gesprek zal ik vragen of je van de Coaching Monitor gebruik wilt maken.

Leg een werkmap, schrift of dagboek aan, waarin je alles wat in jouw traject aan de orde komt, vastlegt en bewaart. Tijdens onze gesprekken worden zaken geanalyseerd en op een rij gezet. Er worden vragen gesteld waar je misschien niet direct antwoord op weet, schrijf ze op, zodat je er later meer aandacht aan kunt besteden. Door aantekeningen te maken en na een sessie en een (kort) reflectieverslag te schrijven, houd je vast wat belangrijk is en kun je de rode draad in jouw proces ontdekken. Daarnaast werk ik graag met oefenopdrachten en maak aantekeningen van je ervaringen. Neem de resultaten mee naar de volgende sessie zodat deze besproken kunnen worden.

Om jouw doelen te kunnen bereiken voeren wij gestructureerde gesprekken waarin ik gebruik maak van zowel mijn coach- en counselvaardigheden als mijn toegepaste psychologie achtergrond. 

De professionele methoden en tools die ik hiervoor gebruik zijn o.a.: 

– Oplossingsgericht coachen

– Rationeel-emotieve therapie (RET)

– Transactionele analyse (TA)

– Acceptence and commitment therapy (ACT)

– Zingevende gespreksvoering

– Motiverende gespreksvoering

Na jouw coachtraject zal ik vragen om een evaluatie formulier in te vullen. Ik ben geïnteresseerd hoe je de coaching hebt ervaren en in hoeverre jouw doelen zijn bereikt. Jouw feedback stel ik op prijs en helpt om mijn dienstverlening te verbeteren.

Jazeker! De inhoud van onze gesprekken beloof ik strikt vertrouwelijk te behandelen. Ik handel volgens de Internationale Ethische Code voor coaches, zoals van toepassing is op alle coaches die bij NOBCO lid zijn.

Er zijn diverse mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Ik verwelkom je graag in mijn sfeervolle praktijkruimte aan huis in Nieuwendijk, Noord-Brabant. Coaching op locatie of op het werk behoort ook tot de mogelijkheden. Coaching tijdens een wandeling in de natuur kan ook prettig zijn. Gemeente Altena grenst aan de Biesbosch en heeft prachtige wandelroutes. Tenslotte is online coaching ook een optie via Skype, MS Teams, Zoom of WhatsApp video bellen. Ik bel in een afgesloten ruimte omwille van jouw privacy. Geef gerust je wensen hierin aan tijdens het intakegesprek.

Maandag: 18.00-21.00

Dinsdag: 09.00-21.00

Woensdag: 18.00-21.00

Donderdag: 18.00-21.00

Vrijdag: 09.00-21.00

Zaterdag: 09.00-17.00

Zondag: Gesloten 

Het intake gesprek van 60 min kost 75 euro. Voor particulieren kost een sessie van 60 min 90 euro. Voor bedrijven maak ik graag een maatwerk pakketprijs. In het bedrag is de voorbereidingstijd en rapportage na de sessie inbegrepen.  Kijk op de pagina tarieven voor meer informatie.

Coaching wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Veel bedrijven hebben wel een budget voor opleidingskosten en persoonlijke en/of professionele ontwikkeling van de werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je persoonlijke effectiviteit, assertiviteit en stressreductie. Overleg met je leidinggevende in hoeverre de coaching daar onder valt. De kans is groot dat het bedrijf de kosten (deels) op zich neemt. De declaratie wordt dan ter betaling naar jouw werkgever gestuurd. De inhoud van de sessies blijft tussen ons.

Reiskosten worden in rekening gebracht voor een gesprek op het werk of coaching in de natuur. Dit bedraagt 0,21 cent per kilometer. Eventuele parkeerkosten worden altijd in rekening gebracht.

Betaling is direct na de sessie contant of binnen 14 dagen per bankoverschrijving mogelijk. De factuur zal per email worden toegestuurd.