Coaching of therapie, Wat is het verschil?

Coaching of therapie, wat is het verschil? Een vraag die jou misschien bezig houdt omdat je niet goed weet welke vorm het beste bij je past. Coaching en therapie zijn twee verschillende benaderingen om je te helpen naar persoonlijke groei of om je te helpen omgaan met problemen. Ze dienen dus hetzelfde doel maar hebben een andere benadering. Hoe dat zit lig ik je graag uit in deze blog!

Doelstelling coaching en therapie

Bij coaching wordt er meestal ingezet op het bereiken van een specifiek doel of het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Coaching helpt je dus om je potentieel te maximaliseren en je te richten op toekomstige doelen zowel persoonlijk als professioneel.
Therapie is juist gericht op het aanpakken van gedragsproblemen, emotionele problemen en bijvoorbeeld angst en depressies. Het doel is hierbij dus om te genezen terwijl het doel bij coaching is om te groeien. Beide komen op hetzelfde neer maar hebben dus een ander uitgangspunt.

Waar ligt de focus?

De focus bij coaching ligt op het hier en nu en op de toekomst coaching richt zich op het herkennen van blokkades die je kunnen belemmeren om je doel te bereiken. Therapie kan zich richten op zowel het heden als het verleden. Therapie kan je helpen inzicht te krijgen in je problemen die vaak teruggaan naar je jeugd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat coaching helemaal niet over je verleden kan gaan. Daarnaast is het einddoel van beide uiteindelijk hetzelfde: de best mogelijke versie van jezelf door coaching of therapie.

Wat is beter coaching of therapie

Dat is een vraag die je wellicht kunt beantwoorden met de informatie hierboven. Kijk eens goed naar je probleem of vraag, wat wil je bereiken met coaching of therapie. Het is niet zo dat het één beter werkt dan het ander, voor elk “probleem” is er een passende oplossing. Soms is het makkelijk om de keuze coaching of therapie te maken maar wanneer je niet zeker weet welke vorm bij jou past kun je natuurlijk altijd even contact met mij opnemen. In een gesprek kunnen we samen kijken naar de mogelijkheid die het beste bij jou en jouw vraagstelling past.