Assertiviteit

Assertiviteit coaching

We herkennen het allemaal wel, je zegt “ja” maar denkt “nee”. Voor je het weet ben je iets aan het doen waar je helemaal geen zin in hebt. Maar als je vaker ja dan nee zegt tegen dingen die je eigenlijk niet wilt doen ben je misschien niet assertief genoeg. Gelukkig kun je assertiviteit leren d.m.v. assertiviteit coaching!

Assertief zijn kan spannend zijn 

Het kan heel spannend zijn om voor jezelf op te komen, nee te zeggen of grenzen naar een ander te stellen. Soms zo spannend dat je dit liever ontloopt en je woorden inslikt. Je bent bang de ander te kwetsen, in conflict te raken of niet meer aardig gevonden te worden. Deze situaties vermijden helpen je op korte termijn om de angst of spanning die je voelt te verminderen. Dit lost helaas op de langer termijn niks op omdat je niet met deze situaties om leert gaan. Hierdoor bereik je je doelen niet, worden je grenzen overschreden, voel je je gefrustreerd, geremd of machteloos. Hier kun je zowel in je thuis- als werksituatie tegenaan lopen. tijdens assertiviteit coaching kom je bijvoorbeeld de volgende vragen tegen: Hoe ga je om met die mondige collega of die pittige schoonzus? Hoe kun je aangeven wat je wel of niet prettig vindt zonder de ander te kwetsen? En hoe ga ik met mijn onzekere gedachten en gevoelens om als ik mijn mening geef aan een ander? 

Assertiviteit coaching

Tijdens onze coaching gesprekken zul je aan slag gaan met het ontwikkelen van assertieve- en communicatievaardigheden. Dit begint bij inzicht krijgen in je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Wat belemmert je nu? En hoe ga je tot nu toe met deze situaties om? Vervolgens ga je jouw grenzen leren opmerken, aanvoelen en benoemen. Hoe kun je nee zeggen op een nette maar duidelijke manier? Ook initiatief nemen en omgaan met conflicten besteden we aandacht aan. Tijdens onze sessies ga je oefenen met het omgaan met spanning, correcte feedback geven en ontvangen, je mening formuleren en een ander aanleren spreken zonder te kwetsen. Daarna ga je thuis of op het werk hier in het echte leven mee oefenen. In de volgende sessie bespreken we hoe dit is gegaan. 

Assertief zijn kun je leren !

Het is niet makkelijk om assertief te reageren als je dit niet gewend bent. Je zal juist die situaties aan moeten gaan die je nu probeert te vermijden. Dit soort patronen doorbreken vraagt eerlijk naar jezelf durven kijken en een beetje lef. Maar met de juiste ondersteuning, opbouw en oefening is mijn ervaring dat iedereen hier positieve stappen in kan maken voor zichzelf. Eenmaal onderweg zul je merken dat het je steeds iets makkelijker af gaat. 

Ben jij klaar voor een leven waar je zelf meer grip op heb en je vrijer voelt om te communiceren met anderen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend intakegesprek!